Niestety obniżki są wszechobecne, w który raport nie zajrzymy tam jak wół, widnieją spadki. Obniżki co prawda nie są duże, ale niestety od dłuższego czasu systematyczne. Obecnie w UE za byki w klasie R średnio rolnicy otrzymują 4,71 euro za kg, to przy dzisiejszym kursie walutowym 20,9 zł/kg.
Z raportu Meat Market Observatory wynika, że polscy rolnicy tydzień temu uzyskiwali średnio 4,64 euro za kg (20,54 zł/kg). Cena co prawda niższa od średniej unijnej o 36 gr, ale nie zachęca to nadal importerów do większych zamówień. Europejskie magazyny podobno nadal są pełne, bo takie informacje dostają polscy przetwórcy. Kartą przetargową byłaby dalsza obniżka cen, ale to niewiele pomoże, bo spośród wszystkich krajów Wspólnoty, aż 13 ma znacznie niższe ceny niż w Polsce. To tam importerzy zaopatrują się w surowiec, który mogą również taniej sprzedać w sklepach czy restauracjach. Konsumenci latem zawsze spożywają mniej mięsa, ale teraz prawie wcale go nie ubywa. Z pewnością jednym z powodów także jest jej cena. Dopóki europejskie magazyny są zapchane wołowiną z krajów południowych, gdzie wystąpiła dotkliwa susza, która wymusiła brakowanie stad, polscy przetwórcy muszą uz...