Ceny w zakładach od kilku tygodni niemrawo rosną, jednak podwyżki dotyczą głównie byków. W tym tygodniu zakłady lekko podniosły ceny za wagę bitą ciepłą od 10 do 40 gr/kg, a jeden z zakładów, który trzymał ceny za wagę żywą na tym samym poziomie od kilku miesięcy, właśnie ją zmienił, podnosząc ceny od 50 gr do 1 zł/kg.
Nadal najbardziej stabilną i najwyżej trzymającą się grupą w cennikach są jałówki mięsne, za które zakłady niezmiennie od kilkunastu miesięcy trzymają wysoką cenę. Niebawem w nowym dodatku Bydło Mięsne i Opasy 3 napiszemy na ten temat, czy chów jałówek rzeźnych jest opłacalny.
Patrząc na rynek w dalszej perspektywie, wszystko zmierza w dobrym kierunku. Jeszcze niedawno eksperci mówili o tym, że o dalszych wzrostach cen czy o powrocie do cenników sprzed roku nie będzie mowy.
W ubiegłym tygodniu wznowiono zezwolenie na eksport do Arabii Saudyjskiej, więc przed zakładami otwierają się nowe możliwości, ale trzeba będzie się postarać, bo tam rynek nie przyjmuje wszystkiego, będzie trzeba poszukać niszy, bo wołowina na tamtejszym rynku jest kupowana taniej niż polska. Nie jesteśmy tam konkurencyjny cenowo. ...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Ceny bydła – nieśmiałe podwyżki
Od kilku tygodni obserwujemy lekkie wzrosty w cennikach skupów bydła. Średnia cena za byczki w klasie R wynosi 12,23 zł/kg wbc.