Ceny bydła w UE i na świecie
Według Meat Market Observatory i ostatnich notowań cen średnia cena bydła w klasie R wyniosła 5,03 euro/kg i nie zanotowano istotnych zmian. Stawki za byki w klasie R w UE utrzymały się na poziomie 4,98 euro/kg, a za jałówki 5,09 euro/kg (bardzo delikatny spadek). Nadal na wysokim poziomie są ceny krów rzeźnych, bo w UE zakłady płacą za nie 4,07 euro/kg.
Komisja Europejska prognozuje spadek produkcji i konsumpcji o około 1% w 2024 r.
W niedawno opublikowanej analizie rynkowej USDA odniósł się do stale kurczącego się pogłowia bydła - zwłaszcza krów mlecznych - które w 2024 r. ma spaść ósmy rok z rzędu. Jako przyczyny wymienia się rosnące koszty produkcji, regionalne problemy z suszą, rozprzestrzenianie się BSE, powolny popyt na wołowinę i coraz to nowe wymagania ze strony Komisji Europejskiej względem hodowców zwierząt. Według USDA, nowe regulacje UE w zakresie Zielonego Ładu czy dobrostanu zwierząt powodują niepewność, a niezbędne inwestycje jeszcze bardziej zmniejszyłyby marże zysku hodowców bydła. Oczekuje się, że eksport wołowiny z UE również spadnie o niecałe 4% do 600 tys. ton ze względu na mniejszą podaż. W odróżnieniu od tego USDA zakłada, że Polska będzie w stanie dalej zwiększać swój eksport na rynek unijny i do krajów trzecich, w szczególności do Turcji.