Do uboju trafia ich nieco mniej, a ostatnie poluzowanie obostrzeń spowodowało większy ruch turystyczny, a tym samym wzrost zapotrzebowania na wołowinę dla sieci fast food, które obsługują klientów na wynos, ale również hoteli, które wymyśliły sposoby obejścia przyjmowania gości w restauracjach hotelowych – kelnerzy przynoszą jedzenie do pokoi. Miejmy nadzieję, że ostatni skok zakażeń COVID-19 nie spowoduje kolejnych ograniczeń, bo sektor HORECA i tak jest w ciężkiej sytuacji i cienko przędzie. Szacuje się, że wiele z restauracji, kiedyś chętnie i licznie odwiedzanych przez konsumentów wołowiny, po kryzysie nie wstanie na nogi.
Na razie zakłady nie zapowiadają obniżek, na rynku jest w miarę spokojnie.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,67 zł/kg, za byka w klasie O 13,27 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,26 zł/kg, a za klasę O 12,60 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,11 zł/kg, a w klasie O za około 11,05 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,58 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!