To, co obecnie wydarzyło się na rynku przypomina wiosenną odwilż. Ceny podejrzanie długo utrzymywały się na wysokim poziomie. Teraz obserwujemy obniżki rzędu 20 gr/kg w przypadku byków i podwyżki cen krów o 10-20 gr/kg.
– Co roku jest tak, że rynek się nasyca do 15 stycznia i do tego czasu dobre ceny się utrzymują. Wyjątkiem od reguły jest ostra zima z jaką mieliśmy do czynienia w tym roku. Duże śniegi i mróz utrudniające dojazd do gospodarstw, a także przetrzymywanie bydła w budynkach, aby przy niskich temperaturach była optymalna obsada, powodowały lekki zator. W zeszłym tygodniu worek się rozsypał i pojawiła się nadwyżka byków – mówi jeden z pracowników skupu i podkreśla, że zawirowania zaczęły się pod koniec ubiegłego tygodnia.
Można podejrzewać, że przez najbliższe dwa, trzy tygodnie na rynku będziemy mieć do czynienia z trendem spadkowym stawek, głównie w przypadku byków. Powrotu wyższych cen można się spodziewać za ok. miesiąc, kiedy z rynku zejdzie nadwyżka wołowiny.
Tym razem na rynku poszukiwana jest krowa, bo jest jej na rynku mało, a ceny mleka jeszcze utrzymują się na przyzwoitym poziomie, więc rolnicy niechętnie pozbywają się nadwyżki w stadzie. Wzrosty stawek sięgają w niektórych regionach kraju nawet 30 gr za kg wbc. Podobnie jest na wielu europejskich rynkach, zarówno w przypadku byków i krów.
Ile płacą polskie zakłady?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 13,61 zł/kg, za byka w klasie O 13,20 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,28 zł/kg, a za klasę O 12,62 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 11,27 zł/kg, a w klasie O za około 11,17 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,58 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.
Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!
dkol
Fot. archiwum
Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ
Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!