Produkcja wołowiny na świecie
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) opublikował nowe prognozy rynkowe dla światowego handlu mięsnego. Analitycy oczekują, że tylko produkcja mięsa drobiowego ma szansę się zwiększyć, podczas gdy wołowina pozostanie na tym samym poziomie, a wieprzowina zmaleje – kolejny rok z rzędu. Najwięksi globalni eksporterzy muszą liczyć się ze zwiększonymi wysyłkami mięsa wołowego z Brazylii, szczególnie do Chin, głównie ze względu na konkurencyjność cenową – ceny pasz w Brazylii są niższe, niż u konkurentów. Brazylijskie mięso w Chinach, Chile i Japonii zajmie miejsce towaru z Unii Europejskiej.
Prognozowana produkcja wołowiny na świecie praktycznie nie zmieni się w 2023 r. i wyniesie 59,1 mln ton, ponieważ spadek produkcji w USA równoważą wzrosty w Australii, Brazylii, Chinach i Indiach. Poza Stanami Zjednoczonymi ilość wołowiny wzrośnie o 1%, ponieważ wyższe globalne ceny mięsa wpłyną na zwiększenie uboju. Większa dostępność paszy i lepsza jakość pastwisk w Australii będą sprzyjać lepszej jakości mięsa, przez co produkcja zwiększy się o 10%. W Brazylii wzrosty sięgną 2%, w Chinach o 3%, a w Indiach o 2% ze względ...