StoryEditor

Ceny bydła – sprzedawać, nie sprzedawać?

Lipiec nie rozpieszcza hodowców bydła mięsnego i opasów. Stawki notują lekkie wzrosty i spadki, nadal obserwujemy huśtawkę, a w zakładach czuć delikatną niepewność dotyczącą przyszłości.
21.07.2020., 10:07h

Mimo, że wielu hodowców bydła zgromadziło spory zapas pasz objętościowych i mogłoby wstawić więcej sztuk na opas, to niestety przyszłość jest niepewna. Czuć to w zakładach skupujących żywiec, ale również w gospodarstwach. Coraz częściej dostaję maile od rolników, którzy borykają się z dylematem – sprzedawać, nie sprzedawać? Niestety w tym miesiącu, prognoza cenowa jest praktycznie niemożliwa, podobnie będzie w kolejnych tygodniach. 

Na rynku nadal nie pojawił się, żaden konkretny trend, mogący wskazywać na nadchodzące zmiany. Ceny są nadal kiepskie, a nie widać na razie światełka w tunelu, aby stawki miały podskoczyć do góry. Średnia cena płacona rolnikom za wagę poubojową byków woła o pomstę do nieba – 11,76 zł/kg wbc w klasie R, a w klasie O 11,38 zł/kg. Mimo, że powoli życie w miastach wraca do normalności, to niestety nadal zapotrzebowanie na wołowinę jest dość niskie, a żywca na polskim rynku całkiem sporo. 

Ceny u naszych największych odbiorców, też nie są rewelacyjne, bowiem we Włoszech kolejny raz obserwujemy znaczne spadki w skali tygodnia - od 1,8% za krowy i nawet do 23% za byki w klasie U. W Niemcz...

Pozostało 51% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 23:51