Jednak tak mało obecnie rolników sprzedaje opasy, że niewielu z tego skorzysta. Poza tym, po podsumowaniu rosnących kosztów pasz, szczególnie białkowych, zbyt wiele wcale w kieszeni nie zostanie. Co prawda zapotrzebowanie na wołowinę rośnie i podobno będzie rosło, nadal wszyscy czekają na pełne otwarcie sektora HoReCa, który gdzieniegdzie jeszcze jest przyblokowany. Bydła na rynku jest bardzo mało i to jednak mocno kształtuje ceny, podobnie jest również w innych europejskich państwach.
Zakłady za wszelką cenę chcą utrzymać liczbę ubojów na wysokim poziomie, ale za bardzo nie ma w czym wybierać. Nawet krów jest mniej niż zwykle i ceny sięgają nawet 12,5 zł/kg! W zasadzie biorą co jest...
Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 14,29 zł/kg, za byka w klasie O 13,89 zł/kg wbc.Za jałówki w k...