StoryEditor

Ceny bydła – sytuacja jest coraz gorsza

Niestety na rynku bydła mięsnego sytuacja robi się coraz poważniejsza. W skupie pojawia się coraz więcej byków i krów... a ceny spadają.
29.04.2020., 11:04h
Problemy hodowców bydła zaczynają się nawarstwiać. Koronawirus opanował wszystkie sfery życia, zamykając konsumentów w domach. Niestety poza zmniejszonym zapotrzebowaniem eksporterów polskiej wołowiny, hodowców dobija brak deszczu, zapowiadana susza i kończące się zapasy pasz objętościowych.

Ich ceny np. sianokiszonki niebotycznie rosną, w niektórych województwach bela o wadze 750 kg wyceniana jest na około 200 zł/szt. Trzeci sezon suszy zmusi wielu rolników do zmniejszania stada podstawowego. Już dziś brakowanie, jest widoczne w postaci zwiększonej podaży krów w skupach żywca wołowego. Ponadto zakłady mleczarskie zaczynają zachęcać producentów mleka do ograniczenia produkcji, a w niektórych z nich ceny surowca są obniżane.

Hodowcy przez ostatnie tygodnie wstrzymali się ze sprzedażą byków do 700-800 kg wagi żywej przez 1-2 miesiące. Teraz przyszła pora sprzedaży, telefonów w skupach jest dużo... a ceny zachęcające nie są. W większości ubojni za byki w klasie R rolnik otrzyma obecnie około 11-11,5 zł/kg wagi poubojowej. Za jałówki w tym tygodniu zakłady płacą maksymalnie 12,8 zł/kg. Ceny krów w klasie R z tygodnia na t...
Pozostało 56% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. listopad 2024 16:34