StoryEditor

Ceny bydła: tak działa wolny rynek

Zeszłotygodniowe, regionalnie całkiem niezłe ceny za byki wymusiły na innych zakładach podwyżki, przez co średnia stawka rośnie. Hodowcy obserwujący trend wiedzą, że można sprzedać lepiej.
04.08.2021., 12:08h

Na rynku bydła wahań ciąg dalszy. W ostatnim miesiącu obserwowaliśmy spore zmiany w górę i w dół – sytuacja nadal jest dość chaotyczna. Ciągła chwiejność stawek nie przestaje irytować skupujących, którzy po raz kolejny wspominają o „rynkowym wariactwie”. Nie tylko rozrzut notowań pomiędzy zakładami jest zaskakujący, ale również zakres cen między klasami WBC bydła: ponad 1,5 zł różnicy za jałówki.

Rośnie zainteresowanie polską wołowiną poza granicami kraju: jako ósmy światowy producent mięsa i podrobów, Polska stabilizuje swoją pozycję na rynku. Zaraz po królującym drobiu, mięso wołowe eksportujemy w ogromnych ilościach. W UE średnia cena wołowiny i cielęciny wzrasta, szczególnie u naszych zachodnich sąsiadów: stawki rosną w Niemczech, Francji i Holandii.

Bydła nie brakuje, ale...

Tylko nieliczne zakłady oparły się trendowi i od połowy czerwca pozostawiły cenniki niezmienione, lub nawet delikatnie obniżyły stawki. Chcąc, nie chcąc, większość zakładów musiała za byki płacić więcej – rolnicy, obserwując kierunek zmian, wiedzą, że mogą sprzedać lepiej u konkurencji.

Jak twierdzą pracownicy skupów,...

Pozostało 48% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 15:00