Z danych Meat Market Observatory wynika, że ceny bydła mięsnego w europejskich skupach delikatnie spadły. Zakłady płaciły średnio za młode buhaje do 24 miesięcy 4,98 euro/kg, (w Polsce wg. tych samych danych 4,72 euro/kg). Według VEZG cena młodych buhajów w kl. R wynosi 4,7 euro/kg, a jałówki są droższe jedynie o 10 eurocentów. Niemieckie ceny bydła sporo spadły w ostatnich tygodniach.
Co ciekawe z najnowszego raportu USDA wynika, że eksport wołowiny z USA do UE mocno wzrósł. Na przykład w lutym zanotowano wzrost o 59% rok do roku, co jest nieco dziwne, zważając na fakt iż amerykańska wołowina była np. pod koniec marca droższa od europejskiej o 30 eurocentów za kg.
Mimo, że wszystkie źródła wskazują na to, że pogłowie bydła w UE spada, co powinno powodować utrzymanie się wysokich cen żywca, to niestety nie podąża za tym spożycie, a tym samym zainteresowanie handlu. Portfel Europejczyków jest chudszy więc wybór pada częściej na tańsze gatunki mięsa. Ceny skupu bydła w ostatnich notowaniach spadają w całej UE, a analitycy twierdzą, że na razie ten trend się utrzyma.
Ceny skupu bydła w Polsce
Nie pozostanie to bez wpł...