StoryEditor

Ceny bydła: to nie koniec obniżek

Trend spadkowy na rynku bydła mięsnego niestety utrzymuje się. Wiele zakładów zadecydowało o korekcie cennika. Ile płacą zakłady na byki, jałówki i krowy?  
12.04.2023., 08:04h

Z danych Meat Market Observatory wynika, że ceny bydła mięsnego w europejskich skupach delikatnie spadły. Zakłady płaciły średnio za młode buhaje do 24 miesięcy 4,98 euro/kg, (w Polsce wg. tych samych danych 4,72 euro/kg). Według VEZG cena młodych buhajów w kl. R wynosi 4,7 euro/kg, a jałówki są droższe jedynie o 10 eurocentów. Niemieckie ceny bydła sporo spadły w ostatnich tygodniach.

Co ciekawe z najnowszego raportu USDA wynika, że eksport wołowiny z USA do UE mocno wzrósł. Na przykład w lutym zanotowano wzrost o 59% rok do roku, co jest nieco dziwne, zważając na fakt iż amerykańska wołowina była np. pod koniec marca droższa od europejskiej o 30 eurocentów za kg.

Mimo, że wszystkie źródła wskazują na to, że pogłowie bydła w UE spada, co powinno powodować utrzymanie się wysokich cen żywca, to niestety nie podąża za tym spożycie, a tym samym zainteresowanie handlu. Portfel Europejczyków jest chudszy więc wybór pada częściej na tańsze gatunki mięsa. Ceny skupu bydła w ostatnich notowaniach spadają w całej UE, a analitycy twierdzą, że na razie ten trend się utrzyma.

Ceny skupu bydła w Polsce

Nie pozostanie to bez wpł...

Pozostało 64% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 00:10