Ceny bydła mięsnego utrzymują się na podobnym poziomie w większości zakładów. Najczęściej obniżki obserwujemy tam, gdzie stawki zwykle były najwyższe, głównie dotyczą byków i krów. Ceny jałówek na szczęście stanęły.
Jak wynika z danych Departamentu Rynków Rolnych MRiRW cena byków w notowaniach z dn. 6-12.06 wyniosła 21,89 zł/kg w wbc i 11,67 zł/kg w wadze żywej. Ceny były niższe o 1% niż tydzień wcześniej, jednak zaobserwowano spadek o 5% w porównaniu do ubiegłego miesiąca.
- Spadkowa tendencja ceny wołowiny ma miejsce w wielu krajach UE. Na przełomie maja i czerwca br. średnia unijna cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 488,66 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była odpowiednio o 1% i o 2% niższa niż przed tygodniem i miesiącem. W porównaniu z notowaniami sprzed roku bydło rzeźne podrożało o 30%. Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 509,18 EUR/100 kg. Drożej niż w Polsce za żywiec wołowy płacono m.in. w Irlandii (549,25 EUR/100 kg), we Francji (510,96 EUR/100 kg), a taniej – we Włoszech (496,45 EUR/100 kg) i w Niderlandach (481,70 EUR/100 kg) - podaje KOWR. Ceny w Niemczech wg. giełdy VE...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Ceny bydła: trochę obniżek, ale nie wszędzie
Na rynku bydła mięsnego obserwujemy dalsze spadki cen, jednak nie wszystkie zakłady się na nie zdecydowały. Które obniżyły ceny i o ile? Sprawdź!