Ceny skupu bydła w bieżącym tygodniu pozostały na tym samym poziomie, który zastaliśmy w ubiegłym. Według naszych rozmówców z zakładów ubojowych sytuacja może się zmienić na początku września, gdyż zapowiadane jest zmniejszenie zapotrzebowania na wołowinę koszerną, której produkujemy całkiem sporo. Jednak zakłady, które wysyłają większość towaru do krajów UE nie spodziewają się na razie dużych zmian. Nadal utrzymuje się rynkowa niepewność i trudności w przewidzeniu trendów rynkowych. Prognoza wydaje się być niemożliwa...
Wszyscy, nie tylko w sektorze wołowiny, obawiają się kolejnej fali COVID-19, która niestety wisi w powietrzu i kolejnego lock downu, którego niektóre restauracje mogą nie przetrwać. Lato sprzyja spożyciu wołowiny – rodzinne grille to już prawie tradycja, restauracje, burgerownie i steakownie pękają w szwach. Miejmy nadzieję, że tak pozostanie przez najbliższy czas, a koronawirus tym razem pozwoli złapać oddech restauratorom. Jeśli stawki za bydło spadną, przy obecnych kosztach produkcji opas będzie kompletnie nieopłacalny.
Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?
W tym tygodniu za by...