Według ekspertów złagodzenie ograniczeń w krajach członkowskich korzystnie wpłynęło na wzrost zapotrzebowania na wołowinę. Restauracje i punkty gastronomiczne zaczynają na nowo działalność, a efekty są ... ale nieśmiałe i bardzo niepewne.
Według Komisji Europejskiej młode byki z klasy R3 uzyskały cenę 3,45 euro kg masy poubojowej (dane z 24 maja br.), cenę podniesiono średnio o 0,3 euro, czyli 1,1% więcej niż w poprzednim tygodniu.
Według niemieckiego top agrar niektóre zakłady ubojowe w Niemczech, Polsce, Irlandii i Czechach zwiększyły swoje płatności o 2% w każdej kategorii. W Hiszpanii i Austrii za byki R3 zapłacono 0,7% więcej, we Francji i Danii ceny nie uległy większym zmianom. We Włoszech ceny spadły o około 2,6%. Ceny spadły także w Portugalii, Rumunii i na Słowacji (3,2-3,7%).
Według Komisji średnia cena krów w klasie O3 wzrosła do 2,60 euro/kg wagi poubojowej. Największe podwyżki odnotowano (3,1% do 3,5%) w Niemczech, Estonii i Łotwie.
Ceny jałówek rzeźnych w klasie R3 wzrosły o 3,73 euro lub 1,1% do 357,17 euro / 100 kg masy poubojowej. Po raz kolejny niemieccy producenci mogli cieszyć się ponadprzeciętną dopłatą ...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Ceny bydła w UE nieśmiało rosną
Ceny bydła w UE zaczynają rosnąć, zapotrzebowanie na wołowinę również, wraz ze stopniowym odmrażaniem gospodarki i sektora HORECA pomału zmierzamy w stronę lepszych czasów.