Ceny bydła na unijnym rynku
Jak wynika z najnowszej, jesiennej prognozy krótkoterminowej Komisji Europejskiej produkcja wołowiny w UE stabilizuje się. W pierwszej połowie roku wzrosła o 3%. Główną przyczyną był znaczący wzrost ubojów bydła we Włoszech (wzrost o 9 proc.) i co ciekawe w Polsce (wzrost o 20 proc.). KE uważa, że przyczyną może być susza i wymuszone brakowanie stad ze względu na mniejszą ilość pasz, ale także większy popyt na rynku tureckim. Z naszych obserwacji i rozmów z ubojniami wynika, że nadal sporo wołowiny z naszego rynku zdejmuje właśnie Turcja - wysyłka jest prowadzona co prawda przez jeden zakład, a kilka innych prowadzi ubój usługowy dla tego podmiotu. Zapotrzebowanie jest wysokie i stałe.
KE podejrzewa, że do końca roku sytuacja na rynku wołowiny nie zmieni się mocno, a produkcja spadnie jedynie o 0,5 proc. Ograniczona podaż wołowiny nadal wspiera ceny w europejskich skupach. Jak wynika z najnowszych notowań Meat Market Observatory ceny bydła w klasie R kształtują się na poziomie 5,18 euro/kg i to już kolejny z rzędu tydzień wzrostów.
Stabilne ceny przy niskiej podaży
- W 2025 r. oczekuje si...