StoryEditor

Ceny bydła – zakłady biją się o towar?

Mimo, że wydaje się, że stawki za bydło osiągnęły już najwyższy z możliwych pułap, to nadal lokalnie zdarzają się podwyżki. Z czego to wynika? 
18.05.2021., 09:05h
To oczywiście dobry sygnał z rynku i hodowcy bydła mięsnego z pewnością mogą się cieszyć, bo pojedyncze zakłady podnoszą stawki za bydło w klasach R i O. Pracownicy zajmujący się skupem bydła twierdzą, że na rynku jest mało towaru, a jednocześnie handel mięsem stoi, mimo otwarcia wielu placówek z sektora HORECA. Sytuacja jest nieco dziwna, ale po globalnej pandemii koronawirusa i jego wpływie na gospodarkę należy się spodziewać nienaturalnych zachowań rynkowych. 

Ubojnie walczą o bydło i windują stawki, mimo braku zwiększenia zapotrzebowania na wołowinę zakłady zwiększyły moce produkcyjne, stąd towar jest mocno poszukiwany. Pracownicy skupów bydła mówią, że obecna sytuacja po prostu wymusza podwyżki.  

Średnio za byki w klasie R rolnicy w skupie otrzymają około 14,1 zł/kg, podobnie za jałówki, a średnia cena krów w klasie R przekroczyła 12 zł/kg. Są zakłady w Polsce, które są w stanie zapłacić za dobre sztuki nawet powyżej 14,5 zł za byki w kl. R. Jednak, jak zaznaczają pracownicy skupów, to już powoli staje się granicą opłacalności, której raczej nie przekroczą. Chociaż… skoro sytuacja jest dla zakładów trudna, a towar rozchwytywany, to może jednak skuszą się jeszcze nieco podnieść stawki. 

Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 14,10 zł/kg, za byka w klasie O 13,71 zł/kg wbc.

Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 13,66 zł/kg, a za klasę O 12,94 zł/kg.

Krowy w klasie R skupy skupują średnio za 12,04 zł/kg, a w klasie O za około 11,83 zł/kg.

Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,62 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,23 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Kolasińska


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!


Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. lipiec 2024 15:14