StoryEditor

Ceny bydła: zakłady ograniczają ubój. Jakie stawki za byki, jałówki i krowy?

Trendy rynkowe zmienia sytuacja gospodarcza i objętość portfela konsumentów. Nastroje w branży są morowe, czy takie pozostaną na dłużej? 
12.10.2022., 09:10h

W krajowych zakładach ubojowych nastroje są pesymistyczne. Wiele z nich ogranicza ubój do trzech – czterech dni w tygodniu. Nie ma nadmiaru żywca wołowego, ale z tego powodu tym razem ubojnie nie narzekają, bo i tak nie bardzo jest gdzie towar sprzedać. Magazyny są zapchane, a mimo wszystko linie ubojowe pracować muszą. Nie widać na razie wzrostu zainteresowania ze strony importerów.

Nadal jest presja ze strony kontrahentów, aby obniżać ceny wołowiny, ale nie ma takiej możliwości – rolnicy sprzedawać po niższych cenach nie chcą, a zakłady do biznesu dokładać także nie mogą zbyt długo. Pracownicy nie spodziewają się na razie znacznych obniżek, a o podwyżkach nawet nie chcą mówić, bo nie wiadomo, czy je w tym roku jeszcze zobaczymy w zakładowych cennikach. Wołowina stała się mięsem premium, na które przysłowiowy Kowalski nie może sobie pozwolić, nie tylko w Polsce, ale i całej Unii Europejskiej.

W związku z tym zakłady solidarnie utrzymują cenniki na poziomie sprzed tygodnia, wyłamuje się coraz mniej zakładów. Średnio za byki w wadze żywej zakłady płacą około 13 zł/kg, w wadze poubojowej 21,2 zł/kg w klasie R.

Stagn...

Pozostało 74% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. luty 2025 22:03