
Rekord za rekordem, tydzień po tygodniu, ceny w niektórych zakładach pracownicy podnoszą o złotówkę za kilogram w wadze poubojowej. Rosną również stawki za żywiec. Najwięcej płacą obecnie w woj. warmińsko-mazurskim i mazowieckim. Rolnicy czekają na 20 zł/kg za byki w klasie R, spadek kosztów produkcji i wreszcie byłoby na rynku tak, jak powinno być od zawsze :). Żarty, żartami, ale na obniżki kosztów produkcji w najbliższym czasie liczyć nie można. Rosną bez opamiętania, a wraz nimi ceny żywności.
Skupujący na razie nie spodziewają się obniżek stawek, bo na rynku unijnym również brakuje bydła. Ceny w UE utrzymują się na podobnym poziomie, a naszym polskim stawkom brakuje zaledwie kilku centów do średniej unijnej za wagę poubojową. Jest jeszcze spory potencjał do podwyżek za jałówki, aby wyrównać ceny z unijnymi.
Ile płacą zakłady za bydło w Twojej okolicy?
W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 17,57 zł/kg, za byka w klasie O 17,12 zł/kg wbc.
Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 16,54 zł/kg, a za klasę O 15,77 zł/kg.
Krowy w klasie R skupy odbiorą średnio za 14,48 zł/kg, ...