
22 kwietnia br. Komisja Europejska podjęła decyzję o uruchomieniu dopłat do przechowywania chłodzonej i mrożonej wołowiny. Niewiadomo jednak, ile zakładów z tego skorzysta i złoży wnioski. Ma to na celu stabilizację sytuacji cenowej. Miejmy nadzieję, że stabilizacja nie nastąpi na obecnym poziomie, bo większość hodowców i producentów bydła mięsnego pójdzie z torbami...
Zakłady ubojowe twierdzą, że eksport na zachód Europy jest kontynuowany, jednak w o wiele mniejszej skali. Wiele ubojni bije bydło jedynie pod konkretne zamówienia, aby jak najszybciej pozbyć się towaru z magazynu. Średnia cena wagi żywej byka spadła już poniżej 6,2 zł/kg, jałówek do 5,4 zł/kg, a krów.... do 5 zł/kg za mięsne sztuki!
Za granicą nie widać znaczących zmian. We Włoszech ceny jałówek (15%), byków (2,4%) i krów (2,2%) wzrosły, we Francji natomiast obserw...