Nowy tydzień, nowe, wyższe cenniki. Ceny bydła rosną i to bardzo cieszy. Przyjrzyjmy się jak sytuacja wygląda na rynku światowym i europejskim.
Światowy rynek wołowiny
Jak wynika z najnowszych danych USDA Stany Zjednoczone zwiększyły wartość eksportu wołowiny rok do roku o 5 proc., mimo spadku wolumenu produkcji. Ze Stanów wołowina jedzie coraz częściej do Korei Południowej, Chin, Egiptu i Tajwanu. Również Japonia jest stałym odbiorcą amerykańskiego mięsa czerwonego. Sukcesy w eksporcie odnosi również Australia, jak wynika z danych Meat & Livestock Australia (MLA), ubiegły rok był rekordowy pod kątem eksportu. W 2024 r. Australia wyeksportowała 1,34 mln ton czerwonego mięsa do ponad 100 państw, o 22% więcej niż w 2023 r. i o 4% więcej niż w rekordowym 2014 r. Australijczycy eksportują najwięcej do USA, tam akurat wysłano aż o 60 proc. więcej wołowiny, wzrósł również eksport do Azji Południowo-Wschodniej o 33 proc. Znacząco wzrosła produkcja, a z nią podaż, ale także popyt importerów, co napędza dalszą produkcję....