W UE według notowań Meat Market Observatory ceny są w miarę stabilne z lekką tendencją wzrostową w niektórych krajach m.in. we Włoszech, Litwie i Estonii, ale również w Niemczech i Francji, gdzie wzrost ceny sięga kilku lub nawet kilkunastu procent i wpływa na podwyżkę średniej unijnej ceny wołowiny, która na dzień 7 września br. wynosi 4,78 euro za kg za byki w klasie R. Za wszystkie kategorie bydła w UE rolnicy otrzymywali średnio 4,84 euro/kg wbc i zanotowano wzrost 2,4% w porównaniu do ubiegłego notowania. Podobny trend był widoczny w Polsce dwa tygodnie temu – chwilowe podwyżki.
Włoski rynek z problemami
Włoski rynek cierpi na kurczenie się stad, co powoduje zmniejszanie się samowystarczalności włoskiego sektora wołowiny. Warto zaznaczyć, że Włosi spożywają 16,5 kg wołowiny rocznie. We Włoszech utrzymuje się 5,63 mln szt. bydła z czego około 2,38 mln szt. bydła mięsnego (1/3 to zwierzęta czystorasowe). Według najnowszych danych Instytutu Usług dla Rynku Rolno-Spożywczego Wskaźnik samowystarczalności spadł w 2022 r do najniższego poziomu (42,5%), co potwierdza wysoki poziom deficytu. Włosi importują najwięcej wołowiny z Polski oraz Francji, ale ...