USDA prognozuje, że w światowa produkcja wołowiny na koniec 2020 r. będzie o co najmniej 2% niższa od tej, w ubiegłym roku, osiągając poziom 60,4 mln ton. Niestety oznacza to, że będzie to spadek produkcji odnotowany w ciągu ostatnich 5 lat.
Wśród największych graczy spadek produkcji nastąpi w Australii (nawet o 14% do 2,1 mln ton) i Indiach (o 15% do 3,7 mln ton) , UE (do 7,8 mln ton), USA, Brazylii, Kanadzie, a także Nowej Zelandii. Wzrost odnotują jedynie Chiny (do 6,8 mln ton), Argentyna, Meksyk oraz Rosja. Obecna sytuacja wynika głównie ze spowolnienia gospodarczego, ograniczeniem zakupu konsumentów, a także zamknięciem wielu placówek działających w branży HoReCa. USDA prognozuje, że w przyszłym roku produkcja światowa wzrośnie o 2%, jednak nie będzie to dotyczyło UE, Wzrośnie za sprawą takich państw jak Indie, Brazylia, Chiny, USA, Meksyk, Kanada i Pakistan. Australia i Argentyna zajmie się odbudową stad, ze względu na tegoroczną suszę.
Ponadto USDA prognozuje spadek światowego eksportu o 4%, co oznacza, że na koniec tego roku wyniesie on 10,4 mln ton, w przyszłym roku nastąpi jego odbudowa do 10,8 mln ton. Znaczną rolę w eksporcie...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Co się dzieje na światowym rynku wołowiny?
Na globalnym rynku wołowiny w czasie pandemii COVID-19 odnotowano poważne zakłócenia. Co się wydarzy w kolejnym roku u największych graczy?