Według politico.eu rolnictwo generuje 1/10 gazów cieplarnianych, a wśród tego sektora produkcja zwierzęca. Eksperci twierdzą, że najwięcej emituje do środowiska właśnie produkcja wołowiny (ze względu na produkcję metanu). Cały europejski sektor wołowiny będzie musiał wymyślić rozwiązanie, aby do 2050 r. osiągnąć neutralność klimatyczną.
– Konsumpcja i produkcja wołowiny w krajach o wysokim dochodzie musi zostać zmniejszona o około 90 %, jeśli chcemy uniknąć niebezpiecznego poziomu zmian klimatu i utrzymać globalne ocieplenie poniżej 2 stopni – mówi Marco Springmann, starszy badacz zdrowia populacji w Oxford University. Ta perspektywa przeraża hodowców w całej Europie.
Wraz z pojawieniem się programu „od pola do stołu” i założeń Zielonego Ładu pojawiły się obawy o dalsze funkcjonowanie gospodarstw, gdyż kraje członkowskie będą zobowiązane do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych pochodzących z hodowli zwierząt. Intensywny system produkcji wołowiny byłby zastąpiony przez ekstensywny. Komisja Europejska, w tym Janusz Wojciechowski opowiada się za ekstensywnym modelem hodowli bydła mięsnego, w którym bydło wyp...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Do 2050 r. hodowla bydła mięsnego zmieni się
Unia Europejska przygotowuje się do przejścia na gospodarkę niskoemisyjną, będzie musiało się zmienić rolnictwo, produkcja zwierzęca, w tym hodowla bydła mięsnego.