StoryEditor

Dobre przyrosty i łagodny charakter to cechy bydła charolaise! [opis rasy]

Charolaise to jedna z najbardziej znanych ras bydła mięsnego, pochodząca z regionu Charolais we Francji. Jest to rasa charakteryzująca się dużymi rozmiarami, doskonałymi walorami mięsnymi i szybkim przyrostem masy ciała.

01.01.2025., 10:00h

Dobrze umięśnione

Charolaise to bydło o dużej, masywnej budowie ciała. Zwierzęta te są średniej wysokości, z dobrze umięśnioną sylwetką. Cechą charakterystyczną jest biała lub kremowo-biała sierść, chociaż mogą występować także odcienie o jasnej, mlecznej barwie. Mają duże, szerokie grzbiety i głowy, z wyraźnie zaznaczonymi mięśniami na barkach, zadzie i tylnej części ciała. Ich kończyny są mocne i dobrze umięśnione.

Czytaj także:Beata Pleśnierowicz laureatką II miejsca w konkursie „Rolniczki motorem innowacji w gospodarstwach rolnych w Polsce”

image
Dobre przyrosty i łagodny charakter to cechy bydła charolaise!
FOTO: Zieja

Łagodny temperament

Charolaise to rasa spokojna i łagodna, co czyni ją łatwą w hodowli, zwłaszcza w intensywnych systemach produkcji. Cechują się dobrą zdolnością do adaptacji w różnych warunkach środowiskowych, zarówno w klimatach chłodniejszych, jak i cieplejszych. charolaise są również mało podatne na choroby, co jest ogromną zaletą!

Delikatne mięso

Charolaise to rasa mięsna, która produkuje mięso o wysokiej jakości. Dzięki swojej budowie ciała, mają wyjątkowo wysoką zawartość mięśni, zwłaszcza w partiach takich jak zad, grzbiet i barki. Mięso tej rasy jest delikatne, soczyste i mało tłuste, co jest cenione na rynku mięsnym. Cechuje się dobrym marmurkowaniem, co wpływa na jego jakość i smak. Charolaise charakteryzują się szybkim tempem przyrostu masy ciała i dobrą wydajnością rzeźną. Krowy rasy charolaise ważą od 700 do 900 kg, a byki od 1000 do 1300 kg. Przyrosty dobowe tej rasy to 1300-1400 gram! Charakteryzują się wysoką wydajnością przyrostu masy ciała, co sprawia, że są efektywne w produkcji mięsa.

image
Dobre przyrosty i łagodny charakter to cechy bydła charolaise!
FOTO: Sierszeńska

Popularne i lubiane

Charolaise jest popularną rasą wykorzystywaną w hodowli mięsnej, zwłaszcza w krajach takich jak Francja, Wielka Brytania, czy USA. Jest ceniona zarówno w hodowli czystorasowej, jak i w krzyżówkach, gdzie jej cechy mięsne mogą być przekazywane na inne rasy. Charolaise jest często wykorzystywana w krzyżowaniach z innymi rasami bydła mięsnego, ponieważ jej cechy (wysoka wydajność mięsna, szybki przyrost masy) pozytywnie wpływają na wyniki krzyżówek. Jest także stosowana w hodowli na terenie Polski, gdzie zyskuje na popularności w gospodarstwach nastawionych na produkcję mięsa.

Charolaise to rasa bydła mięsnego o doskonałych cechach użytkowych, wysokiej wydajności i dobrym mięsie. Jej duże rozmiary, łagodny temperament oraz szybki przyrost masy ciała sprawiają, że jest jedną z najchętniej hodowanych ras mięsnych na świecie.

image

Chiny wprowadziły zakaz importu bydła i wołowiny z Polski. Jakie konsekwencje dla rynku?

Dominika Zieja
Autor Artykułu:Dominika Zieja
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
01. styczeń 2025 20:18