Będą korzystne zmiany dla hodowców bydła w ramach ekoschematu "Dobrostan zwierząt". Komitet Monitorujący KPS podjął uchwałę w tej sprawie, o czym poinformował Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Rolnicy, którzy przystąpią do Systemu Jakości QMP otrzymają dodatkową płatność w ramach eksoschematów z tego tytułu. Będą mogli liczyć na dopłaty w wysokości 250 zł do krowy mamki i 133 zł do opasa, w tym za zmniejszenie zużycia antybiotyków. Wsparciem będą objęte także większe gospodarstwa, bo w tym działaniu zostanie zniesiony limit 150 DJP.
- Dzisiaj na komitecie monitorującym KPS podjęliśmy uchwałę wprowadzającą korzystne zmiany dla hodowców bydła w ramach ekoschematu dobrostan zwierząt. Hodowcy bydła uczestniczący w systemie jakości QMP będą mogli liczyć na wsparcie 250 PLN do krowy mamki oraz 133 PLN do opasa, w tym za ograniczenie antybiotyków. Został zniesiony limit 150 DJP przy tym działaniu - wyjaśnił prezes Zarzecki.
Zarzecki dodał, że wprowadzenie tych rekompensat przełoży się na zwiększenie konkurencyjności polskiej wołowiny na rynkach eksportowych.
- Pokazujemy w ten sposób, że polska wołowina stawia na 3 elementy: na dobrostan, jakość i zrównoważoną produkcję, co ma nam dać przewagę konkurencyjną na rynku europejskim i rynkach trzecich. To jest też odpowiedź na zapotrzebowanie konsumentów - powiedział.
Strategia "Polska Wołowina 2030"
Branża wołowiny ocenia, że wprowadzenie dopłat dla uczestników systemu QMP od 2024 roku da silny impuls do zwiększania produkcji wołowiny certyfikowanej zrównoważonej, z wyższym dobrostanem zwierząt. Wsparcie to jest jednym z założeń strategii "Polska Wołowina 2030".
- To kamień milowy w rozwoju wołowiny! Realizacja jednego z dwóch celów krótkoterminowych na ten rok Strategii Polska Wołowina 2030 - tak decyzję Komitetu Monitorującego KPS skomentował Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.
Na czym polega system jakości QMP?
System QMP (Quality Meat Program) jest otwartym systemem produkcji żywca wołowego oraz mięsa wołowego gwarantowanej wysokiej jakości, uznanym za krajowy system jakości żywności decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 października 2008 r. Obejmuje cały proces żywienia, chowu i opasu.
Rolnicy, którzy przystąpili do systemu QMP mają możliwość uzyskania wyższej ceny za żywiec wołowy, wsparcia ze strony specjalistów, a współpraca z certyfikowanymi podmiotami w całym łańcuchu wartości sektora wołowiny daje wyższe bezpieczeństwo transakcji i terminowość dostaw oraz płatności. Dodatkową korzyścią jest większa szansa na uzyskanie środków unijnych na rozwój gospodarstwa.
System QMP obejmie też bydło mleczne
Przypomnijmy też, że do systemu jakości QMP ma zostać włączone bydło ras mlecznych i mieszańców. Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego po trzech latach starań otrzymało pozytywną decyzję resortu rolnictwa w tej sprawie. To informacja ważna dla producentów żywca wołowego, ponieważ do tej pory wołowina certyfikowana w systemie QMP mogła pochodzić tylko od ras mięsnych. Dzięki tej decyzji prawie każdy rolnik w Polsce, który prowadzi opas bydła będzie miał możliwość przystąpienia do systemu QMP.