StoryEditor

Gdzie kupić lub zjeść wołowinę prosto od rolnika? Powstaje mapa punktów!

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w ramach projektu Najlepsza Polska Wołowina przygotowuje mapę z punktami, gdzie konsument będzie mógł kupić i zjeść wołowinę pochodzącą wprost z gospodarstwa. Na razie trwa zbiórka danych. 
07.04.2021., 16:04h
Niebawem na stronie Najlepsza Polska Wołowina pojawi się zakładka, w której konsument znajdzie najbliższy punkt, gdzie będzie mógł kupić wołowinę bezpośrednio z gospodarstwa lub zjeść na mieście danie przygotowane z takiej wołowiny. Na razie Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego zbiera dane osób zajmujących się produkcją, sprzedażą lub przyrządzaniem takiej wołowiny. 

– W związku z tworzeniem mapy lokali, sklepów oraz punktów sprzedaży bezpośredniej wołowiny pochodzącej z polskich hodowli i gospodarstw zapraszamy wszystkich, którzy prowadzą tego rodzaju działalność do kontaktu poprzez komunikator Messenger. Niebawem na stronie najlepszapolskawolowina.pl pojawi się zakładka, gdzie bezpłatnie będziemy promować polskich rolników i przedsiębiorców. Zapraszamy – czytamy w informacji na Facebooku PZHiPBM. 

Mapa punktów i aplikacja


Najlepsza Polska Wołowina to projekt, gdzie będą gromadzone materiały dotyczące wołowiny – tej najlepszej, o walorach zdrowotnych i smakowych, na co zwracać uwagę przy doborze mięsa i jak dobrze przygotować wołowinę, żeby była stałym elementem naszej kuchni. Projekt jest skierowany przede wszystkim do konsumentów, aby pomóc im nauczyć się, jak szukać i znajdować na rynku najlepszą wołowinę z polskich gospodarstw. 

– Na stronie www.najlepszapolskawolowina.pl tworzymy mapę z gospodarstwami, gdzie można kupić wołowinę bezpośrednio od rolnika. Pracujemy też nad aplikacją na telefony komórkowe nie tylko z przepisami, ale również z możliwością uzyskania informacji o terminach dostaw, asortymencie i bieżącej ofercie rolników. Chcemy umożliwić konsumentom bezpośredni kontakt z producentami, skrócić łańcuch dostaw i zachęcić rolników do podejmowania nowych wyzwań. Chcemy również wspierać lokalne sklepy, restauracje, burgerownie, gdzie można kupić i zjeść polską wołowinę. Projekt realizowany jest w ramach Funduszu Promocji Mięsa Wołowego – tłumaczy Jacek Zarzecki, prezes PZHiPBM. 

dkol
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
31. październik 2024 17:11