Henryk Kowalczyk, wicepremier i minister rolnictwa 26-27 września 2022 r. uczestniczył w uroczystościach pogrzebowych premiera Japonii. Również podczas wizyty w tym kraju odbył rozmowy z przedstawicielami japońskiego rządu i resortu rolnictwa. Rozmowy dotyczyły obecnej sytuacji gospodarczej oraz możliwości rozszerzenia wymiany handlowej. Zarówno Polska i Japonia wyraża chęci aby dalej angażować się we współpracę w ramach Partnerstwa Strategicznego.
Japonia to perspektywiczny rynek
Jak podkreśla resort rolnictwa Japonia jest istotnym partnerem Polski w sektorze rolno-spożywczym. W 2021 r. odnotowaliśmy 54% wzrost wartości polskich towarów wysyłanych do Japonii do poziomu 95,2 mln euro (w 2020 r. wartość eksportu wyniosła 61,6 mln euro). Najważniejszą pozycję w eksporcie zajmuje mięso wołowe. W sierpniu 2022 r. władze japońskie uznały wybrane regiony Polski za wolne od grypy ptaków. Oznacza to przywrócenie możliwości eksportu mięsa i produktów drobiowych z 15 polskich województw.
Zapowiedź tych zmian to zwieńczenie kontroli japońskich służb w Polsce, które odbywały się w sierpniu. Są to bardzo ważne informacje dla polskiego sektora drobiarskiego, który zmaga się z napływem taniego ukraińskiego drobiu na rynku oraz wysokimi kosztami produkcji, a także ograniczeniami handlowymi związanymi z występowaniem grypy ptaków. Pozwoli to na zwiększenie eksportu mięsa drobiowego.
Uznanie regionalizacji w całej UE
- W okresie od 1.08.2022 r. do 4.08.2022 r. została zrealizowana kontrola władz japońskich w Polsce w sprawie uznania regionalizacji dot. grypy ptaków w eksporcie mięsa drobiowego. Wizyta była realizowana m.in. w ramach projektu wzajemnego uznania regionalizacji między UE a Japonią, i związaną z tym projektem trwającą oceną ryzyka w zakresie uznania regionalizacji zgodnie z przepisami UE. Obecnie eksport mięsa drobiowego z Polski jest możliwy zgodnie z zasadami regionalizacji na poziomie województw. W dniu 17 sierpnia 2022 r. władze japońskie poinformowały Polskę o możliwości wznowienia eksportu mięsa drobiowego i produktów drobiowych z 15 województw Polski uznanych przez stronę japońską za wolne od grypy ptaków – informuje naszą redakcję rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Weterynarii. Niestety uznanie regionalizacji nie dotyczy nadal eksportu wieprzowiny i jak zaznacza GIW obowiązuje zakaz wysyłki wieprzowiny do Japonii z całego terytorium Polski, ze względu na występowanie ASF.
Eksport mięsa drobiowego do Japonii
Jak podaje GIW w 2019 roku z Polski do Japonii wyeksportowano 3879,678 ton mięsa drobiowego, w 2020 roku - 175,941 ton, natomiast w 2021 roku 46 ton mięsa drobiowego. Niższe wartości eksportu w latach 2020-2021 wynikały z wprowadzonego przez służby Japonii zakazu eksportu mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego w związku z występowaniem na terytorium Polski wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Jak widać to olbrzymi spadek w skali trzech lat, więc branża drobiarska z pewnością może otwierać szampana w związku z podpisanym porozumieniem, jednak lepiej niezbyt głośno, bo grypa ptaków niestety nadal wisi w europejskim powietrzu, a niedawno GIW informował o 35. ognisku grypy ptaków.
Gigantyczny wzrost eksportu mięsa czerwonego
Umowa handlowa z Japonią obowiązuje od 1 lutego 2019 r. Już w samym 2019 roku z Polski do Japonii wysłano 793,832 ton mięsa czerwonego ogółem, w 2020 roku - 4 564,443 ton mięsa czerwonego ogółem, w 2021 roku – 10 419,517 ton mięsa czerwonego ogółem. To olbrzymi wzrost w skali zaledwie trzech lat. Pokazuje to, że polskie zakłady są zainteresowane tym kierunkiem eksportu.
Ile zakładów wysyła mięso na drugi koniec świata?
GIW wymienia, że uprawnienia do eksportu mięsa wołowego na rynek Japonii posiada 29 polskich zakładów, w odniesieniu do mięsa wieprzowego obowiązuje zakaz eksportu mięsa wieprzowego w związku z występowaniem na terytorium Polski afrykańskiego pomoru świń (ASF).
- W odniesieniu do mięsa drobiowego: Główny Inspektorat Weterynarii nie prowadzi specyficznej listy zakładów sektora mięsa drobiowego zatwierdzonych do eksportu na rynek japoński, gdyż nie ma obowiązku w tym zakresie wprowadzonego przez stronę japońską. Wysyłki mięsa drobiowego do Japonii mogą być prowadzone przez zakłady, które są uprawnione do wprowadzania produktów pochodzenia zwierzęcego na rynek UE.
Import mięsa z Japonii
Warto pamiętać, że umowa z Japonią to kontrakt dwustronny, a więc do Polski również trafiają produkty japońskie, jednak są to znikome ilości. Jak informuje GIW w 2021 roku z Japonii do Polski zaimportowano 2,16 tony mięsa wołowego, zaś w 2022 roku ilość importowanego mięsa wołowego z Japonii wyniosła 2,12 tony.
Oprac. dkol na podst. gov.pl
Fot. Envato Elements