
W przeliczeniu na 1 ha użytków stanowiła 483,8 kg, z kolei w przeliczeniu na wagę bitą ciepłą 5480,7 tys. ton (mniej o 7,7 tys. ton niż w 2018 r.). W gospodarstwach indywidualnych w 2019 r. wyprodukowano 6298,2 tys. ton żywca, tj. o 328,1 tys. ton (o 5,5% więcej) niż w 2018 r. co stanowiło 88,6% produkcji krajowej.
W 2019 r. wyprodukowano 1092,4 tys. ton żywca wołowego łącznie z cielęcym, o 1 % mniej niż w 2018 r. W strukturze gatunkowej produkcji żywca rzeźnego żywiec wołowy łącznie z cielęcym stanowił 15,4%. Najwięcej żywca rzeźnego ogółem wyprodukowano w woj. mazowieckim (1515327 ton) i woj. wielkopolskim (1579167 ton).
Źródło: GUS
Fot. Kolasińska