StoryEditor

Herefordy – rasa eksportowa

Doskonały wybór dla zabieganych i zajętych. Rasa mało wymagająca, łatwo aklimatyzuje się w skrajnie trudnych warunkach klimatycznych. Doskonale znosi ekstensywny system utrzymania, nawet na nieużytkach i nie potrzebuje budynków.
09.10.2023., 13:49h
image

Herefordy świetnie czują się na pastwiskach,
ale można je też opasać bardziej intensywnie.

FOTO:
image

Matki
są bardzo
opiekuńcze, potrafią
zaatakować w obronie
potomstwa.

FOTO:

Hereford to brytyjska rasa bydła mięsnego, pochodząca z hrabstwa Herefordshire w West Midlands w Anglii. Utworzono ją w wyniku krzyżowania lokalnego ciężkiego czerwonego bydła roboczego z białogłowym bydłem sprowadzonym z Flandrii.

Dziś uważana za najbardziej rozpowszechnioną na świecie rasę bydła mięsnego – w ponad pięćdziesięciu krajach na całym świecie żyje ponad 5 milionów sztuk czystorasowych herefordów. Za założyciela rasy uważany jest buhaj Silver, który utrwalił w genotypie białą głowę jako charakterystyczny wyróżnik rasowy. Jako rasa typowo mięsna wzorzec rasy hereford uformował się ostatecznie pod koniec XIX wieku, ale księgi hodowlane pochodzą z 1846 roku.

Towar eksportowy

Rasa po raz pierwszy została wyeksportowana z Wielkiej Brytanii w 181...

Pozostało 73% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
01. styczeń 2025 20:36