Systemem o ogólnokrajowym zasięgu, który daje taką możliwość jest system produkcji wołowiny wysokiej jakości QMP (Quality Meat Program), którego administratorem jest Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Do jego podstawowych wymagań zalicza się:
- odpowiedni dobór zwierząt do opasu tj. do systemu kwalifikują się mieszańcze mięsne, a także zwierzęta ras mięsnych takich jak limousine, charolaise, angus, hereford, salers, czy simental;
- bezuwięziowym system utrzymywania.
Warto podkreślić, że nie wszystkie zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie muszą spełniać wymagania systemu QMP. Jak podkreśla PZPBM istnieje możliwość wystawienia certyfikatu wyłącznie na sztuki wskazane przez producenta.
Tym oto sposobem jeśli planujesz modernizację gospodarstwa, a jednocześnie prowadzić produkcję wołowiny możesz zwiększyć swoje szanse na dofinansowanie, a jednocześnie przystąpić do programu, który nie tylko zwiększy bezpieczeństwo transakcji ale też może przyczynić się (pod pewnymi warunkami) do uzyskania lepszych cen podczas skupu zwierząt.
mj/PZPBM
Fot. Sierszeńska