StoryEditor

Maroko otwiera rynek dla polskiej wołowiny

Polska uzyskała możliwość eksportu mięsa wołowego na rynek marokański – informuje Główny Lekarz Weterynarii.
02.08.2016., 11:08h

Od 1 sierpnia 2016 r. zaczęło obowiązywać weterynaryjne świadectwo zdrowia dotyczące wwozu do Królestwa Maroka mięsa wołowego (z kością lub bez kości) i produktów z mięsa wołowego pochodzących z Polski. Zakłady zatwierdzone zgodnie z przepisami Unii Europejskiej mogą rozpocząć wysyłki tego towaru, zgodnego z wymaganiami zawartymi w świadectwie.
Dwustronne uzgodnienia wzoru świadectwa zdrowia to efekt prawie 2-letnich negocjacji prowadzonych pomiędzy Głównym Inspektoratem Weterynarii a Krajowym Urzędem Bezpieczeństwa Zdrowotnego Produktów Żywnościowych (ONSSA) w Ministerstwie Rolnictwa i Rybołówstwa Morskiego Maroka.

Zatwierdzenie świadectwa umożliwiło otwarcie kolejnego rynku w państwach Maghrebu (należą do nich Maroko, Algieria, Tunezja, Libia, Mauretania i Sahara Zachodnia) dla wywozu polskiego mięsa wołowego i produktów z mięsa wołowego.
dj

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 13:17