Zgodnie z najnowszymi wynikami oceny wartości użytkowej bydła ras mięsnych, które opublikował Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, pogłowie ocenianych krów zmniejszyło się w ciągu roku o nieco ponad 1 tys. szt. Krowy utrzymywano w mniejszej o 40 i 20 szt. odpowiednio liczbie gospodarstw oraz stad.
Od wielu lat bezsprzecznie najbardziej popularną rasą bydła mięsnego w Polsce jest limousine. Populacja czystorasowa tych zwierząt zmniejszyła się co prawda w ciągu roku o 353 szt. – do 12,72 tys. szt. – ale nadal stanowi prawie 70% pogłowia bydła ras mięsnych pod oceną (ok. 12,7 tys. szt.). Dużo mniejszym wzięciem – z wynikiem 2,23 tys. szt. – cieszyła się druga na liście rasa charolaise. Jej pogłowie spadło o 149 krów.
Jaka rasa bydła ras mięsnych zyskała w ostatnim czasie najbardziej na popularności? Jaką wagą urodzeniową cechowały się cielęta? Przedstawiciele której rasy najszybciej przyrastały? – na te i wiele innych pytań znajdziesz odpowiedź w najnowszym lutowym wydaniu „top bydło”, gdzie w artykule „Mięsne pod lupą” prezentujemy najważniejsze dane z najnowszych wyników oceny wartości użytkowej bydła ras mięsnych.
mj/Fot. Sierszeńska
StoryEditor
Mięsne pod lupą
Nie wiesz, którą rasę mięsną wybrać do hodowli lub krzyżowania towarowego? Sprawdź w lutowym „top bydło”, jakich wyników możesz się spodziewać.