StoryEditor

Minister Ardanowski utworzył Radę do spraw Klasyfikacji Tusz Zwierząt Rzeźnych

Minister Ardanowski zarządzeniem nr 36 utworzył Radę do spraw Klasyfikacji Tusz Zwierząt Rzeźnych. Rada ma być organem pomocniczym MRiRW.
25.08.2020., 12:08h
To dobry krok w stronę normalności. Hodowcy nie mają możliwości weryfikacji i oceny tuszy wołowej po uboju, dostają kwitek, który bardzo często jest niezgodny z rzeczywistością, ale jak to sprawdzić? Mimo, że skupujący oceniając bydło w gospodarstwie mówi, o tym jaka będzie jego klasa, podaje cenę, a czas pokazuje, że jednak ani klasa ani cena się nie zgadzają. Co wówczas można zrobić? Właściwie nic, pogodzić się z tym, że jesteśmy robieni w balona, bo dotychczas nie było żadnego mechanizmu wsparcia. Wiele organizacji apeluje o wprowadzenie niezależnych klasyfikatorów tusz w ubojniach, bo nasi rolnicy są najzwyczajniej w świecie oszukiwani na wadze i klasie zwierząt. 
 

Celem Rady będzie opiniowanie i przedstawianie propozycji rozwiązań w zakresie klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych; opiniowanie projektów aktów prawnych związanych z klasyfikacją tusz zwierząt rzeźnych; opiniowanie wniosków w sprawie procedury zatwierdzania urządzeń służących do klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych, a także opiniowanie wyników prac związanych z tą procedurą; analizowanie prawidłowości działania systemu klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych.

W skład Rady wchodzą przedstawiciele m.in. ;
  • Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych;
  • Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego;
  • Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie;
  • Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach;
  • Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu;
  • Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie;
  • Krajowej Rady Izb Rolniczych;
  • Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”;
  • Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP;
  • Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej;
  • Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego;
  • Związku „Polskie Mięso”;
  • Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego;
  • Grupy SOKOŁÓW S.A.;
  • Animex Foods Sp. z o.o. sp.k;
  • GOBARTO S.A.;
  • Masarni Ubojni „Zemat” Zdzisław Trościańczyk i S-ka Spółka Jawna;
  • Ubojni Zwierząt Robert Rytel;
  • Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Oprac. dkol na podst. wir.org.pl
Fot. materiały redakcyjne

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:01