Celem Rady będzie opiniowanie i przedstawianie propozycji rozwiązań w zakresie klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych; opiniowanie projektów aktów prawnych związanych z klasyfikacją tusz zwierząt rzeźnych; opiniowanie wniosków w sprawie procedury zatwierdzania urządzeń służących do klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych, a także opiniowanie wyników prac związanych z tą procedurą; analizowanie prawidłowości działania systemu klasyfikacji tusz zwierząt rzeźnych.
W skład Rady wchodzą przedstawiciele m.in. ;
- Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych;
- Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego;
- Instytutu Zootechniki – Państwowego Instytutu Badawczego w Krakowie;
- Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach;
- Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu;
- Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie;
- Krajowej Rady Izb Rolniczych;
- Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”;
- Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP;
- Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej;
- Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego;
- Związku „Polskie Mięso”;
- Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego;
- Grupy SOKOŁÓW S.A.;
- Animex Foods Sp. z o.o. sp.k;
- GOBARTO S.A.;
- Masarni Ubojni „Zemat” Zdzisław Trościańczyk i S-ka Spółka Jawna;
- Ubojni Zwierząt Robert Rytel;
- Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.
Oprac. dkol na podst. wir.org.pl
Fot. materiały redakcyjne