StoryEditor

Namibia eksportuje czerwone mięso na amerykański rynek

Namibia jako jeden z pierwszych krajów afrykańskich eksportuje czerwone mięso do Stanów Zjednoczonych. Nie było to proste, bo negocjacje trwały 18 lat...
20.02.2020., 15:02h

Namibia jest pierwszym krajem afrykańskim, który eksportuje czerwone mięso do Stanów Zjednoczonych. Minęły dwie dekady zanim kraje się dogadały apropo przepisów bezpieczeństwa żywności i samej logistyki. Pierwsza partia mięsa trafiła do Filadelfii. 

Wołowina z Namibii jest produkowana przez bydło utrzymywane na pastwiskach, nie używane są w hodowli hormony wzrostu. Namibia w 2020 r. ma wyeksportować 860 ton wołowiny bez kości chłodzonej lub mrożonej, natomiast do 2025 r. 5 tys. ton. 

Reuters podaje, że Stany Zjednoczone znajdują się na szczycie światowej listy spożycia czerwonego mięsa na głowę mieszkańca. Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) Amerykanie spożywają średnio 120 kg mięsa na osobę. 

Rolnictwo stanowi około 5% gospodarki Namibii, ale hodowla bydła, stanowi prawie dwie trzecie dochodów tamtejszej ludności. W 2019 r. Namibia wyeksportowała około 12 400 ton mięsa na rynek Norwegii, Wielkiej Brytanii, Unii Europejskiej i Chin.

– Namibia odniesie korzyści ekonomiczne dzięki wejściu na największy rynek konsumencki o sile nabywczej 13 bilionów dolarów, a konsumenci amerykańscy skorzystają z dostępu do wysokiej jako...

Pozostało 27% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 06:36