StoryEditor

Nowe centrum badawcze Trouw Nutrition

– Inwestujemy w nowe rozwiązania, które pozwolą bardziej efektywnie żywić zwierzęta – mówił prof. Leo den Hartog podczas spotkania inaugurującego otwarcie nowego centrum badawczego dla cieląt i bydła mięsnego firmy Trouw Nutrition.
08.04.2016., 11:04h

Obecnie na świecie żyje ok. 7 miliardów ludzi, a ich populacja ma do 2050 roku wzrosnąć do ok. 9 miliardów ludzi. To duże wyzwanie dla farmerów, naukowców i firm, ale i ogromna szansa na rozwój. Konieczne są innowacyjne rozwiązania, dzięki którym będziemy bardziej efektywnie żywić zwierzęta – mówił prof. Leo den Hartog z firmy Trou Nutrition, która 6 kwietnia br. w miejscowości Boxmeer, niedaleko Sint Anthonis (Holandia), otworzyła swój nowy ośrodek badawczy.


Na Trouw Nutrition Calf & Beef Research Facility – bo o nim mowa – składają się 4 oddzielne pomieszczenia zlokalizowane w 2 obiektach inwentarskich. Umożliwiają m.in.: analizę odchowu cieląt od urodzenia do osiągnięcia wagi 100 kg z 60. indywidualnymi kojcami, badania grup cieląt w 4 oddzielnych kojcach grupowych z miejscem dla 48 sztuk, prowadzenie doświadczeń dotyczących optymalnego żywienia bydła mięsnego z 4 wybiegami wolnostanowiskowymi dla 20 zwierząt, a także szerokie spektrum doświadczeń traktujących o strawności pasz w indywidualnych kojcach dla bydła i cieląt (tzw. część metaboliczna).

Pomieszczenia naszpikowane są elektroniką, w tym licznymi wagami, systemami pojenia i precyzyjnego zadawania pasz. Urządzenia pozwalają m.in. na analizę odchowu zwierząt żywionych nawet czteroma oddzielnymi rodzajami pasz czy pójła naraz.

Nowe centrum dołącza do już istniejących czterech innych ośrodków badawczych firmy, a więc rolnictwa, surowców paszowych oraz trzody chlewnej i drobiu. Firma stawia na rozwiązania, które mają się przyczynić do zwiększenia efektowności produkcji rolnej, w tym mleka i mięsa. – Średnie możliwości produkcji wszystkich farm na całym świecie są o ok. 30–40% niższe niż potencjał zwierząt, który na to pozwala. Wina leży często po stronie nieoptymalnych standardów utrzymania, żywienia i obsługi zwierząt, a także złego statusu zdrowotnego – podkreślał Knut Nesse, dyrektor generalny Nutreco (Trouw Nutrition należy do grupy Nutreco).

Doświadczenia, które realizuje firma, oraz które zamierza rozszerzyć przy pomocy nowego centrum naukowego dla cieląt i bydła, mają się skupiać na 4 głównych obszarach. Dotyczą one startu cieląt, zdrowia i dobrostanu, jak największej efektywności żywienia a także dobrej obsługi stad. – Chcemy dokładnie poznać potrzeby pokarmowe zwierząt i ich rozwój, w tym przede wszystkim aspekty związane z „programowaniem metabolicznym”. Na ile konkretne programy żywieniowe w pierwszym okresie życia mają wpływ na przyszłą wydajność mleczną krów? – zaznaczał dr Javier Martín-Tereso z Trouw Nutrition.

mj
fot. Jajor

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 16:26