StoryEditor

Opolszczyzna – opłacalność chowu bydła mięsnego spada

Na Opolszczyźnie mimo niezbyt korzystnej koniunktury na rynku przybywa hodowców bydła mięsnego. Rolnicy boją się spadków cen wynikających z szalejącego po świecie koronawirusa, który zmniejszy zapotrzebowanie na wołowinę…
09.03.2020., 10:03h
Na Opolszczyźnie przybywa hodowców bydła mięsnego. Głównie ras limousine lub simental mięsny. Wielu rolników rozpoczęło hodowlę opasów przed kilkunastu laty. Właśnie niska opłacalność produkcji mleka oraz problemy z pozyskaniem pracowników spowodowały, że że od kilku lat wzrasta zainteresowanie hodowlą bydła mięsnego. 

Dariusz Gajewski, hodowca 36 mamek rasy simental właśnie sprzedał jałówki, a byczki, które nabierają masy będą czekać do kwietnia. Hodowcy obawiają się zamieszania związanego z koronawirusem, bo głównym odbiorcą są Włochy oraz Turcja i kraje arabskie. Opłacalność hodowli powoli jednak spada, bo ceny od dłuższego czasu utrzymują się na podobnym poziomie, a koszty rosną.

Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 18:24