Zgodnie z nowymi zapisami dot. nadzoru i bezpieczeństwa importowej wołowiny powstał szereg wymagań dotyczących kontroli, kwarantanny i higieny weterynaryjnej, które musi spełnić produkt, aby opuścić nasz kraj i trafić na chińskie stoły.
Zgodnie z dokumentem opublikowanym przez chińskie władze polska wołowina dopuszczona do eksportu to produkt mrożony, bez kości, pochodzący ze zwierząt w wieku poniżej 30 miesięcy (mięśnie szkieletowe po uboju i wykrwawieniu bydła w celu usunięcia sierści, wnętrzności, głowy i ogona oraz kończyn (poniżej nadgarstka i stawów).
Warto dodać, że na rynek chiński nie pojadą takie elementy jak: mięśnie policzków, mięśnie głowy, mięśnie przepony, mięso mielone, mięso mielone, mięso mielone, skrawki, mięso odkostnione mechanicznie i wołowe produkty uboczne nie mogą być eksportowane do Chin. Ponadto należy usunąć końcowe jelito kręte, grasicę, śledzionę, migdałki, czaszkę wraz z mózgiem, oczy, zwój nerwu trójdzielnego, rdzeń kręgowy i kręgosłup łącznie ze zwojem korzenia grzbietowego.
Jakie wymagania dla zakładów ubojowych?
Zgodnie z opublikowanym dokumentem przedsiębiorstwa produkcy...