StoryEditor

Polski steak najlepszy w Europie i na świecie! World Steak Challenge 2024

Wołowina pochodząca z polskich rodzinnych gospodarstw została nagrodzona trzema międzynarodowymi wyróżnieniami oraz czterema złotymi medalami World Steak Challenge 2024! Przeczytaj, w jakich kategoriach.

16.11.2024., 16:00h

Firma ABP Poland otrzymała trzy międzynarodowe wyróżnienia oraz cztery złote medale podczas prestiżowej ceremonii World Steak Challenge 2024, która odbyła się w tym tygodniu w renomowanym steakhouse Smith & Wollensky w Londynie. ABP Poland otrzymało dwa najwyższe wyróżnienia – zwycięzcy za The World Best Steak - tym samym polski producent pokonał producentów z Australii, Urugwaju i Argentyny. Ponadto ABP Poland zostało wyróżnione jako zwycięzca w kategorii Europe‘s Best Steak.

image

Brazylijska wołowina z hormonami wjeżdza do UE! Co zrobi Komisja?

Wyróżnione steki

Międzynarodowy konkurs World Steak Challenge umożliwia krajom produkującym wołowinę na całym świecie rywalizację o prestiżowe nagrody branżowe. ABP Poland było najbardziej utytułowanym polskim producentem podczas rozdania nagród, a wynik ten potwierdza pozycję firmy wśród wiodących przetwórców wołowiny w UE.

Ponadto ABP Poland otrzymało złote medale w kategoriach:

  • Red + White Platinum Fillet Steak
  • Red + White Platinum Ribeye Steak
  • Wołowina Ribeye Steak
  • Red + White Platinum Sirloin Steak
image
Polska firma z nagrodami za najlepszy steak na świecie i w Europie!
FOTO: firmowe

Wielki sukces

Łącznie w World Steak Challenge 2024 Grupa ABP Food zdobyła 42 medale – w tym 11 złotych, co stanowi kolejne potwierdzenie wysokiej jakości oraz unikatowych procesów produkcyjnych wykorzystywanych przez firmę.

– Jesteśmy niezwykle dumni, że zwyciężyliśmy w trzech międzynarodowych kategoriach oraz zdobyliśmy aż cztery złote medale za naszą działalność w Polsce. To już drugi raz, kiedy zdobyliśmy nagrodę The World‘s Best dla naszego polskiego produktu, co podkreśla wysoką jakość polskiej wołowiny. Od czterdziestu lat dążymy do doskonałości łącząc wiedzę i doświadczenie z innowacyjnością - tym samym konsekwentnie dostarczając najlepszą wołowinę naszym klientom. Wyróżnienia oraz medale zdobyte podczas World Steak Challenge 2024 podkreślają jakość i wysoki poziom produkcji, dzięki którym nasza wołowina jest serwowana w restauracjach wyróżnionych gwiazdkami Michelin na całym świecie. Nasze zespoły w całej Europie wykazały się ogromnym zaangażowaniem w ciągu ostatniego roku - to jest wyjątkowe uznanie dla ich sukcesu – mówił Kevin Cahill, dyrektor zarządzający, ABP Irlandia i Polska.

Prestiżowy konkurs

World Steak Challenge, który odbywa się już po raz dziesiąty, oferuje wiodącym producentom steków na całym świecie możliwość porównania swoich produktów z konkurencją oraz ma na celu podkreślenie korzyści płynących ze spożywania steków jako części zdrowej i zbilansowanej diety.

Zwycięzcy konkursu wyłaniani są w oparciu o uzgodnione na szczeblu międzynarodowym kryteria przez ponad 60 niezależnych ekspertów – najlepszych szefów kuchni, rzeźników, pisarzy oraz bloggerów kulinarnych, naukowców oraz pracowników handlu. Produkty są oceniane zarówno w postaci surowej, jak i gotowe do spożycia po obróbce termicznej.

ABP Poland

ABP Poland jest wiodącym producentem wołowiny w Europie. Firma ściśle współpracujez rodzinnymi, lokalnymi gospodarstwami z całej Polski, dbając wspólnie o wysokie standardy pracy i zapewniając wołowinę charakteryzującą się najwyższą jakością. Mięso charakteryzuje się bogatą marmurkowatością, która zapewnia wyśmienitą głębię smaku.

image
 Jamie Meehan i Kristina Campion z ABP
FOTO: firmowe

ABP Poland angażuje się również na rzecz poprawy produktywności, rentowności i zrównoważonego rozwoju polskich gospodarstw zajmujących się hodowlą bydła poprzez wdrażanie innowacyjnych rozwiązań technologicznych, które wspierają dostawców bydła. ABP Poland posiada trzy zakłady przetwórstwa wołowiny: w Pniewach, Kłosowicach i Tykocinie i zatrudnia ponad 800 pracowników.

ABP jest jedną z wiodących prywatnych firm agrobiznesowych w Europie oraz największym przetwórcą wołowiny w Irlandii i Wielkiej Brytanii. 

Dominika Zieja
Autor Artykułu:Dominika Zieja
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 14:50