
- Z tego powodu uważamy, że odbudowa popytu na wołowinę będzie powolna w porównaniu do innych gatunków mięsa – podkreślają eksperci Credit Agricole.
Z danych banku wynika, że w okresie I-II 2020 r. wartość polskiego eksportu wołowiny (żywca, mięsa oraz przetworów) zwiększyła się o 14,6 proc. r/r wobec spadku o 5,2 proc. w analogicznym okresie 2019 r.
Analitycy Credit Agricole zwracają uwagę, że dane te nie uwzględniają jeszcze wpływu pandemii. Cena skupu bydła zmniejszyła się w kwietniu do 6,12zł/kg (-5,7 proc. r/r), podczas gdy cena pasz dla bydła wyniosła 1,59zł/kg (+2,4 proc. r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się na poziomie 3,88 wobec 4,06 przed rokiem, sygnalizując wyraźne pogorszenie opłacalności produkcji w ujęciu rocznym.
- Uwzględniając sytuację na unijnym i krajowym rynku wołowiny oczekujemy, że cena skupu bydła w Polsce na koniec 2020 r. wyniesie ok. 6,25zł/kg oraz 6,50zł/kg na koniec 2021 r. Głównym czynnikiem ryzyka dla naszej prognozy jest dalszy przebieg pandemii Covid-19 – zaznaczają analitycy banku Credit Agricole.
Źródło: Wiadomości Handlowe