– W jedności siła! Skutecznie na rzecz rozwoju bydła mięsnego warto działać razem – mówi w rozmowie z portalem topagrar.pl Bogusław Roguś, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Organizacja wraz z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego oraz Federacją Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych podpisała 17 czerwca br. wspólne porozumienie. Jego głównym celem ma być opracowanie strategii produkcji i hodowli bydła mięsnego.
Jak czytamy w treści porozumienia, organizacje: „postanawiają podjąć współpracę mającą na celu współdziałanie na rzecz rozwoju polskiego rynku bydła mięsnego oraz jego produktów – wołowiny kulinarnej”. Związki mają także wspólnie zabiegać o dobrą współprace i poparcie organów administracji samorządowej, parlamentarzystów, organizacji rolniczych i przetwórców.
– Plany nie są jeszcze dokładnie sprecyzowane, ale każda z organizacji ma wiele pomysłów. Jednym z działań będzie na pewno lobbowanie na rzecz zwiększenia dopłat do bydła mięsnego – komentuje Roguś.
Zdaniem Jerzego Wierzbickiego, prezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, porozumienie zwiększa szanse na wyższą skuteczność i efektywność prowadzonych działań w sektorze wołowiny. Stwarza też formalne podstawy do prac nad wspólnymi stanowiskami i działaniami. – W moim przekonaniu ta inicjatywa była dawno oczekiwana przez członków organizacji sygnatariuszy porozumienia, ale także przez administrację co dobrze rokuje dla dobrej współpracy – komentuje Wierzbicki. mj
Fot. PZHiPBM