StoryEditor

Razem na rzecz rozwoju bydła mięsnego

Trzy organizacje rolnicze zamierzają wspólnie rozwijać polski rynek bydła mięsnego.
18.06.2015., 12:06h

– W jedności siła! Skutecznie na rzecz rozwoju bydła mięsnego warto działać razem – mówi w rozmowie z portalem topagrar.pl Bogusław Roguś, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Organizacja wraz z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego oraz Federacją Związków Pracodawców-Dzierżawców i Właścicieli Rolnych podpisała 17 czerwca br. wspólne porozumienie. Jego głównym celem ma być opracowanie strategii produkcji i hodowli bydła mięsnego.

Jak czytamy w treści porozumienia, organizacje: „postanawiają podjąć współpracę mającą na celu współdziałanie na rzecz rozwoju polskiego rynku bydła mięsnego oraz jego produktów – wołowiny kulinarnej”. Związki mają także wspólnie zabiegać o dobrą współprace i poparcie organów administracji samorządowej, parlamentarzystów, organizacji rolniczych i przetwórców.

– Plany nie są jeszcze dokładnie sprecyzowane, ale każda z organizacji ma wiele pomysłów. Jednym z działań będzie na pewno lobbowanie na rzecz zwiększenia dopłat do bydła mięsnego – komentuje Roguś.

Zdaniem Jerzego Wierzbickiego, prezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, porozumienie zwiększa szanse na wyższą skuteczność i efektywność prowadzonych działań w sektorze wołowiny. Stwarza też formalne podstawy do prac nad wspólnymi stanowiskami i działaniami. – W moim przekonaniu ta inicjatywa była dawno oczekiwana przez członków organizacji sygnatariuszy porozumienia, ale także przez administrację co dobrze rokuje dla dobrej współpracy – komentuje Wierzbicki.  mj

Fot. PZHiPBM

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 21:01