
– Od marca do maja ceny uległy obniżce o 7%, ze względu na tzw. pierwsza falę COVID-19 i tymczasowo obniżony eksport wołowiny, w szczególności do Włoch. W drugim półroczu obserwowano wzrost cen, które w grudniu wyniosły 6,43 zł/kg w.ż. i były o 3,5% wyższe w relacji rocznej – podaje Magdalena Kowalewska, analityk sektora rolno-spożywczego BNP Paribas Bank Polska SA.
Pierwsza fala koronawirusa spowodowała obniżenie eksportu mięsa świeżego i mrożonego, zarówno pod względem wolumenu i wartości eksportu, szczególnie do silnie dotkniętych chorobą Włoch.
Łącznie, według danych MRiRW w okresie od stycznia do października 2020 roku wyeksportowano 315 tys. t świeżego, schłodzonego i mrożonego mięsa wołowego, czyli o 2% mniej rok wcześniej.
Analitycy banku oczekują, że wraz z pojawieniem się szczepionki na COVID-19, zmniejszeniem obostrzeń i otwarciem sektora HORECA może nastąpić wzrost zapotrzebowania na wołowinę w całym 2021 r.
Oprac. dkol na podst. agronomist.pl
Fot. Kolasińska