Reuters podaje, że szef izby eksportu mięsa z Ameryki Południowej powiedział, że na spadek eksportu argentyńskiej wołowiny wpłynęła sytuacja w Chinach. W ubiegłym roku sprzedaż mrożonej wołowiny bez kości z Argentyny do Chin wzrosła dwukrotnie do 408 500 ton (2 mld dolarów). Chiny kupiły trzy czwarte argentyńskiego eksportu wołowiny w znacznie wyższej cenie niż inne kraje. Brak wieprzowiny ze względu na ASF zmusił chińczyków do zakupu substytutów.
Mario Ravettino, szef konsorcjum argentyńskich eksporterów mięsa twierdzi, że rynek zmienił się całkowicie. Według niego sprzedaż w styczniu 2020 r. spadła o około 30% w porównaniu z grudniem, ponieważ chińscy nabywcy próbowali renegocjować kontrakty w celu obniżenia cen w związku z wybuchem koronawirusa oraz ograniczonej działalności portów. Mimo, że ilość wołowiny eksportowanej z Argentyny do Chin rok do roku wzrosła, to w styczniu była najniższa w ciągu ostatnich 9 miesięcy.
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Spór cenowy między Chinami, a Argentyną – winny koronawirus?
Eksport argentyńskiej wołowiny do Chin spadł w styczniu br. o prawie jedną trzecią. Głównym powodem tej sytuacji jest spór cenowy z chińskimi importerami w związku z wybuchem koronawirusa.