StoryEditor

Ultrafiolet w walce z koronawirusem

Dwaj światowi giganci w branży mięsnej podejmują wyzwanie w walce z koronawirusem przy pomocy ultrafioletu. Nie ma pewności, co do skuteczności, jednak lepiej zrobić coś, niż zagrozić bezpieczeństwu żywnościowemu.
20.07.2020., 16:07h
Jak donosi Reuters dwa największe koncerny na świecie JBS USA i Tyson Foods Inc instalują w rzeźniach i zakładach pakujących mięso urządzenia oczyszczające powietrze przy pomocy fal ultrafioletowych, aby zapewnić pracownikom dodatkową ochronę. Firma JBS USA, należąca do brazylijskiego JBS SA i jednego z czterech głównych przetwórców wołowiny w Stanach, poinformowała, że ​​zainstalowała sprzęt do „ultrafioletowego bakteriobójczego oczyszczania powietrza” w systemach wentylacji i oczyszczania powietrza w zakładach, które używają określonego zakresu częstotliwości fal świetlnych do zabijania drobnoustrojów. 

Tyson Foods Inc produkuje wołowinę, wieprzowinę i kurczaki. Przedstawiciele koncernu twierdzą, że prowadzą badania na szeroką skalę nad przepływem powietrza i testuje systemy oczyszczania powietrza ultrafioletowego w kilku zakładach.

Obawy są uzasadnione – ponad 16 000 pracowników zakładów w 23 stanach zostało zarażonych COVID-19, a potwierdzono już 86 zgonów. 

Wraz ze wzrostem liczby infekcji pracowników rosną problemy prawne handlarzy mięsem. W jednym przypadku rodzina mężczyzny z Pensylwanii, który zmarł z powodu C...
Pozostało 51% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 19:04