StoryEditor

Ultrafiolet w walce z koronawirusem

Dwaj światowi giganci w branży mięsnej podejmują wyzwanie w walce z koronawirusem przy pomocy ultrafioletu. Nie ma pewności, co do skuteczności, jednak lepiej zrobić coś, niż zagrozić bezpieczeństwu żywnościowemu.
20.07.2020., 16:07h
Jak donosi Reuters dwa największe koncerny na świecie JBS USA i Tyson Foods Inc instalują w rzeźniach i zakładach pakujących mięso urządzenia oczyszczające powietrze przy pomocy fal ultrafioletowych, aby zapewnić pracownikom dodatkową ochronę. Firma JBS USA, należąca do brazylijskiego JBS SA i jednego z czterech głównych przetwórców wołowiny w Stanach, poinformowała, że ​​zainstalowała sprzęt do „ultrafioletowego bakteriobójczego oczyszczania powietrza” w systemach wentylacji i oczyszczania powietrza w zakładach, które używają określonego zakresu częstotliwości fal świetlnych do zabijania drobnoustrojów. 

Tyson Foods Inc produkuje wołowinę, wieprzowinę i kurczaki. Przedstawiciele koncernu twierdzą, że prowadzą badania na szeroką skalę nad przepływem powietrza i testuje systemy oczyszczania powietrza ultrafioletowego w kilku zakładach.

Obawy są uzasadnione – ponad 16 000 pracowników zakładów w 23 stanach zostało zarażonych COVID-19, a potwierdzono już 86 zgonów. 

Wraz ze wzrostem liczby infekcji pracowników rosną problemy prawne handlarzy mięsem. W jednym przypadku rodzina mężczyzny z Pensylwanii, który zmarł z powodu C...
Pozostało 51% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:21