Jak donosi Reuters dwa największe koncerny na świecie JBS USA i Tyson Foods Inc instalują w rzeźniach i zakładach pakujących mięso urządzenia oczyszczające powietrze przy pomocy fal ultrafioletowych, aby zapewnić pracownikom dodatkową ochronę. Firma JBS USA, należąca do brazylijskiego JBS SA i jednego z czterech głównych przetwórców wołowiny w Stanach, poinformowała, że zainstalowała sprzęt do „ultrafioletowego bakteriobójczego oczyszczania powietrza” w systemach wentylacji i oczyszczania powietrza w zakładach, które używają określonego zakresu częstotliwości fal świetlnych do zabijania drobnoustrojów.
Tyson Foods Inc produkuje wołowinę, wieprzowinę i kurczaki. Przedstawiciele koncernu twierdzą, że prowadzą badania na szeroką skalę nad przepływem powietrza i testuje systemy oczyszczania powietrza ultrafioletowego w kilku zakładach.
Obawy są uzasadnione – ponad 16 000 pracowników zakładów w 23 stanach zostało zarażonych COVID-19, a potwierdzono już 86 zgonów.
Wraz ze wzrostem liczby infekcji pracowników rosną problemy prawne handlarzy mięsem. W jednym przypadku rodzina mężczyzny z Pensylwanii, który zmarł z powodu C...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Ultrafiolet w walce z koronawirusem
Dwaj światowi giganci w branży mięsnej podejmują wyzwanie w walce z koronawirusem przy pomocy ultrafioletu. Nie ma pewności, co do skuteczności, jednak lepiej zrobić coś, niż zagrozić bezpieczeństwu żywnościowemu.