Jak informuje Komisja Europejska w najnowszym raporcie produkcja wołowiny w UE nieznacznie wzrosła w pierwszym kwartale (+0,3% rok do roku). Ciągły wzrost ubojów w Niemczech, Hiszpanii, Irlandii, Polsce i Niderlandach zrekompensowało bardzo duży spadek produkcji we Włoszech (znacznie niższy ubój krów i jałówek).
Ceny, które na początku roku były bardziej stabilne, drastycznie spadły od połowy marca, kiedy zapotrzebowanie gastronomii na droższe elementy obniżyło się, a wzrosło zapotrzebowanie na tańsze mięso w sklepach spożywczych.
Wraz z ponownym otwarciem restauracji, popyt i tym samym ceny zaczęły rosnąć na początku maja. Niestety KE szacuje, że spodziewany jest spadek całkowitej produkcji wołowiny o 1,7% w porównaniu do 2019 r. Znaczący wpływ na ograniczenie produkcji miał COVID-19, ale również zmniejszenie stad hodowlanych, mniejszej dostępności cieląt na rynku i słabych zapasów pasz ze względu na zeszłoroczną suszę, sprzedaży zwierząt w niższej masie ciała.
Eksport wołowiny wzrósł w pierwszym kwartale (+4 % rok do roku), co przyniosło korzyści wszystkim kluczowym państwom UE, z wyjątkiem Francji. Wysyłka wzrosła o okoł...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Unijne prognozy dotyczące rynku wołowiny
Komisja Europejska przygotowała prognozę na temat unijnego rynku wołowiny do końca 2020 r. – czeka nas spadek produkcji, importu i spożycia, a wzrost eksportu.