StoryEditor

Unijne prognozy dotyczące rynku wołowiny

Komisja Europejska przygotowała prognozę na temat unijnego rynku wołowiny do końca 2020 r. – czeka nas spadek produkcji, importu i spożycia, a wzrost eksportu. 
27.07.2020., 11:07h
Jak informuje Komisja Europejska w najnowszym raporcie produkcja wołowiny w UE nieznacznie wzrosła w pierwszym kwartale (+0,3% rok do roku). Ciągły wzrost ubojów w Niemczech, Hiszpanii, Irlandii, Polsce i Niderlandach zrekompensowało bardzo duży spadek produkcji we Włoszech (znacznie niższy ubój krów i jałówek).

Ceny, które na początku roku były bardziej stabilne, drastycznie spadły od połowy marca, kiedy zapotrzebowanie gastronomii na droższe elementy obniżyło się, a wzrosło zapotrzebowanie na tańsze mięso w sklepach spożywczych.

Wraz z ponownym otwarciem restauracji, popyt i tym samym ceny zaczęły rosnąć na początku maja. Niestety KE szacuje, że spodziewany jest spadek całkowitej produkcji wołowiny o 1,7% w porównaniu do 2019 r. Znaczący wpływ na ograniczenie produkcji miał COVID-19, ale również zmniejszenie stad hodowlanych, mniejszej dostępności cieląt na rynku i słabych zapasów pasz ze względu na zeszłoroczną suszę, sprzedaży zwierząt w niższej masie ciała. 

Eksport wołowiny wzrósł w pierwszym kwartale (+4 % rok do roku), co przyniosło korzyści wszystkim kluczowym państwom UE, z wyjątkiem Francji. Wysyłka wzrosła o okoł...
Pozostało 50% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 17:38