StoryEditor

Unijne prognozy dotyczące rynku wołowiny

Komisja Europejska przygotowała prognozę na temat unijnego rynku wołowiny do końca 2020 r. – czeka nas spadek produkcji, importu i spożycia, a wzrost eksportu. 
27.07.2020., 11:07h
Jak informuje Komisja Europejska w najnowszym raporcie produkcja wołowiny w UE nieznacznie wzrosła w pierwszym kwartale (+0,3% rok do roku). Ciągły wzrost ubojów w Niemczech, Hiszpanii, Irlandii, Polsce i Niderlandach zrekompensowało bardzo duży spadek produkcji we Włoszech (znacznie niższy ubój krów i jałówek).

Ceny, które na początku roku były bardziej stabilne, drastycznie spadły od połowy marca, kiedy zapotrzebowanie gastronomii na droższe elementy obniżyło się, a wzrosło zapotrzebowanie na tańsze mięso w sklepach spożywczych.

Wraz z ponownym otwarciem restauracji, popyt i tym samym ceny zaczęły rosnąć na początku maja. Niestety KE szacuje, że spodziewany jest spadek całkowitej produkcji wołowiny o 1,7% w porównaniu do 2019 r. Znaczący wpływ na ograniczenie produkcji miał COVID-19, ale również zmniejszenie stad hodowlanych, mniejszej dostępności cieląt na rynku i słabych zapasów pasz ze względu na zeszłoroczną suszę, sprzedaży zwierząt w niższej masie ciała. 

Eksport wołowiny wzrósł w pierwszym kwartale (+4 % rok do roku), co przyniosło korzyści wszystkim kluczowym państwom UE, z wyjątkiem Francji. Wysyłka wzrosła o okoł...
Pozostało 50% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. listopad 2024 16:52