Światowy rynek wołowiny w 2023 roku
USDA (amerykański departament rolnictwa) opublikował swoje prognozy dla światowego rynku mięsnego na przyszły roku.
Przewiduje się, że w 2023 r. globalna produkcja wołowiny spadnie tylko nieznacznie do 59,2 mln ton. Wzrosty produkcji w Chinach, Brazylii i Australii zostaną wyrównane przez spowolnienie produkcji w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej.
Eksperci amerykańskiego departamentu rolnictwa przewidują również spadek światowego eksportu wołowiny. Handel zmniejszy się o 1,2% do 12,1 mln ton, co ma być spowodowane niższym popytem, szczególnie ze strony Chin, które produkują więcej na krajowy rynek.
Analizy wskazują, że Brazylia osiągnie rekordowo wysoki poziom eksportu, bo jej głowni konkurenci, czyli Argentyna, Paragwaj, Urugwaj i Indie znacząco zmniejszyły zapasy mięsa wołowego. Zmieni się także równowaga dostaw do Azji Południowo-Wschodniej z powodu zmniejszonej produkcji w USA i Kanadzie – miejsce na rynku wykorzysta wtedy Australia.
Rynek wieprzowiny słabszy w UE, silniejszy poza nią
Analitycy przewidują, że globalna produkcja wieprzowiny wzrośnie o 1,0% w 2023 roku do 111 milionów ton....