VII Forum Sektora Wołowiny odbędzie się w Warszawie w Hotelu Radisson 10 i 11 marca w dwóch formach - zdalnej oraz na konferencję można przyjechać osobiście. Jak co roku, jest to wydarzenie, które zrzesza producentów, doradców, przetwórców, naukowców i ekspertów z całej branży produkcji wysokiej jakości wołowiny.
Tegoroczne spotkanie upłynie w tematyce zrównoważonej produkcji dyktowanej poniekąd przez Europejski Zielony Ład, a dokładniej przez strategię "od pola do stołu". Kluczowymi zagadnieniami będzie przyszła promocja zrównoważonej i niskoemisyjnej wołowiny, a eksperci postarają się odpowiedzieć na pytanie czy proponowane przez kraje członkowskie interwencje zaproponowane w projektach KPS przygotują producentów żywca wołowego do nowych wyzwań w zakresie zrównoważonej niskoemisyjnej produkcji żywca wołowego? A ponadto rozmowa będzie się toczyć wokół metod zrównoważonej produkcji i określenia jej definicji.
Prelegentami tegorocznej edycji Forum Wołowiny będą: Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa, Maciej Golubiewski, Szef Gabinetu Janusza Wojciechowskiego Komisarza ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Mateusz Balcerowicz z KOWR, Jean Pierre Fleury, Przewodniczący Grupy Roboczej Wołowina i Cielęcina COPA COGECA, prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka Dyrektor Instytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt Polskiej Akademii Nauk, Jerzy Wierzbicki z PZPBM i Jacek Zarzecki z PZHiPBM oraz wielu innych znanych ekspertów z branży.
Forum poprowadzi Karol Bujoczek, red. naczelny top agrar Polska.