
Dorota Kolasińska: Możemy powiedzieć, że rozpoczyna się epoka kryzysu na rynku wołowiny. Co się teraz dzieje w zakładach ubojowych?
Wiesław Różański: Sytuacja branży w sektorze mięsa wołowego, nie napawa optymizmem. Kilka zakładów ubojowych wstrzymuje produkcję na tydzień lub ubija bydło tylko 1-2 razy w tygodniu. Nie ma zbytu. Rynek europejski zamarł, stąd cena żywca wołowego w klasyfikacji wbc jest najniższa od kilkunastu miesięcy –11 zł/kg za byka w klasie O, jest ceną kompletnie nieopłacalną. Zakłady przetwórcze nie mają komu sprzedać towaru. Mniejsze podmioty stwierdziły, że ratują się tylko rynkiem krajowym, biją tylko pod zamówienia na dany tydzień.
D.K.: Wzrosły też koszty transportu…
W.R.: Transport europejski i do krajów trzecich jest z dnia na dzień coraz droższy, nawet z kilkuset...