![Francja: Spada spożycie mięsa na osobę](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/15/o_536766_1280.png)
– Nie powinniśmy pracować nad tym, aby produkować więcej, ale lepiej, tak aby hodowla była rentowna, czyli jak sprzedawać drożej, a produkować taniej – mówił Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM.
Eksperci branży mięsnej i Rady Sektora Wołowiny spotkali się z producentami i przetwórcami, aby omówić wyzwania, bariery handlowe i zagrożenia dla producentów żywca, którym będą musieli stawić czoła w najbliższych miesiącach. Zaangażowanie i współpraca wszystkich gałęzi branży będzie nieodzownym filarem dalszej walki o rynek.
W projekcie Strategii Polskiej Wołowiny 2022 uczestniczą organizacje branżowe, producenci, ale również resort rolnictwa. Polscy hodowcy będą musieli zmierzyć się z kryzysem, ponieważ pojawiają się poważne przeszkody w eksporcie wołowiny.
Jeżeli dojdzie do uchwalenia ustawy o ograniczeniu uboju rytualnego w Polsce i wprowadzenia konkurencyjnej, tańszej wołowiny z krajów Mercosur na nasze rynki zbytu cena żywca spadnie. Sprawdź ile możesz stracić i jakie są punkty strategiczne Rady sektora Wołowiny w obliczu nadchodzącego kryzysu. Problemy pojawiają się także w kraju zarówno na linii producent - ubojnia i producent - pośrednik - ubojnia. Sprawdź co możesz poprawić, żeby mimo wszystko wyjść na swoje.
opr. dkol
Więcej na temat aktualnych problemów w sektorze wołowiny dowiesz się w styczniowym dodatku top bydło w artykule pt; "Wołowina w opałach".
![](https://topagrar.pl/media/uploads/01_2018_tb.jpg)
opr. dkol
Więcej na temat aktualnych problemów w sektorze wołowiny dowiesz się w styczniowym dodatku top bydło w artykule pt; "Wołowina w opałach".
![](https://topagrar.pl/media/uploads/01_2018_tb.jpg)