Wołowina należy do najsmaczniejszych gatunków mięsa, a przekrój smakowy pomiędzy rasami jest spory. Wyrafinowane podniebienia konsumentów stwarzają hodowcom niepowtarzalną szansę do zaistnienia w branży wołowiny poprzez hodowlę i sprzedaż własnych produktów także bezpośrednio do klientów. Znalezienie swojej niszy nie jest łatwe, ale przykład dwóch gospodarstw z Missouri, które wyspecjalizowały się w hodowli bydła Wagyu pokazuje, że wystarczy ten jeden element premium, który sprawi, że produkt stanie się niepowtarzalny.
Co to jest Wagyu?
Wagyu to japońska rasa bydła, pierwotnie wykorzystywana jako zwierzęta pociągowe. Ukierunkowana hodowla doprowadziła do uzyskania większej ilości wewnątrzmięśniowych komórek tłuszczowych i mięso tego bydła charakteryzuje spora marmurkowatość, wyśmienity smak, tekstura i kruchość. Pod koniec XX wieku byki i jałówki rasy wagyu pełnej krwi przywieziono do Stanów Zjednoczonych, ale nie hodowano na szeroką skalę.
Jaka jest różnica między wołowiną Wagyu i Kobe?
Mylnie używa się zamiennie nazw Wagyu i Kobe. Wołowina Kobe to zawsze Wagyu, ale nie każde Wagyu to Kobe. Wagyu to japońska rasa...