Siódmy kwietnia to ostateczny termin, w którym producenci mleka mogę ubiegać się o wsparcie na zakup czystorasowego bydła mięsnego. Pomoc przyznawana jest w ramach puli 500 mln euro, z czego 150 mln euro już rozdysponowano w ramach dobrowolnego ograniczenia produkcji mleka. Pozostałe 350 mln euro rozdysponowano na poszczególne kraje członkowskie, z czego do Polski trafiło 22,67 mln euro (po przeliczeniu ok. 98,7 mln zł).
Wsparcie finansowe ma w przypadku „nadzwyczajnej pomocy dostosowawczej dla producentów mleka” objąć zakup jałówek hodowlanych ras mięsnych w wieku od 6 do 36 miesięcy lub zakup buhaja czystorasowego ras mięsnych w wieku powyżej 13 miesięcy.
Dofinansowanie w wysokości 1, 1,5 i 2,5 tys. zł obejmuje zakup wspomnianych jałówek w wieku odpowiednio 6–12, 12–18 i 18–36 miesięcy (im starsza tym wyższa kwota) oraz buhaja rasy mięsnej powyżej 13 miesięcy. Do tego ostatniego będzie można uzyskać wsparcie w wysokości 4 tys. zł. Pomoc ma przysługiwać maksymalnie do zakupu 20 jałówek oraz jednego buhaja.
Przypominamy, ze z pomocy mogą skorzystać producenci mleka, którzy posiadają nie więcej niż 30 krów w typie użytkowym mlecznym lub kombinowanym w wieku co najmniej 24 miesięcy i w 2016 roku wprowadzili do obrotu nie mniej niż 5 tys. kg mleka. Co jednak najważniejsze, rolnik ubiegający się o wsparcie będzie zobowiązany do zaprzestania sprzedaży mleka przez 12 miesięcy i jego wznowienie nie wcześniej niż 1 stycznia 2019 roku. Kolejne zobowiązanie dotyczy utrzymania jałówek lub buhaja (do których przyznano wsparcie) przez co najmniej 36 miesięcy.
mj/ARR
Fot. Sierszeńska